Latest articles

Blog belajar ICT dan software programming dengan kaedah senang faham. Jom belajar dan berkongsi experience serta ilmu teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) bersama-sama. Moga kita dapat saling membantu.

Rahsia ICT consultation

Test

Just a test contents Just a test contents

0 comments
Bila peniaga online kena hack

Bila peniaga online kena hack account Facebook

Beberapa hari sebelum ni agak kecoh bila timbul isu lebih kurang 50 juta akaun pengguna Facebook kena hack, entah2 akaun kita pon termasuk dalam statistik tu. Aku hanya mampu senyum dan gelak je bila dapat tau berita tu. Kenapa? Sebab sebelum ni aku pernah cuba pujuk beberapa orang peniaga untuk berniaga secara online melalui website … Continue reading “Bila peniaga online kena hack account Facebook”

0 comments
Belajar CSS dan JS

Belajar CSS dan JS (asas)

Seperti dijanjikan minggu lepas, hari ni aku nak cerita pasal Cascading Style Sheet (CSS) dan JavaScript (JS). Seperti dijanjikan minggu lepas, hari ni aku nak cerita pasal Cascading Style Sheet (CSS) dan JavaScript (JS). Ada sesetengah orang panggil 3 serangkai, iaitu HTML + CSS + JS. Untuk tujuan pendedahan dan pembelajaran kepada rakan2 yg masih … Continue reading “Belajar CSS dan JS (asas)”

0 comments
Install Laravel + XAMPP di Windows10

Install Laravel + XAMPP di Windows 10

Sabtu lepas ada orang tanya aku pasal benda yg sangat basic tentang Laravel. Ni aku nak belanja 1 video cara yg aku buat untuk install Laravel 5 + XAMPP dalam Windows 10. Sabtu lepas ada orang tanya aku pasal benda yg sangat basic tentang Laravel. Ni aku nak belanja 1 video cara yg aku buat … Continue reading “Install Laravel + XAMPP di Windows 10”

0 comments

Kepentingan database structure

Memandangkan nampak banyak POST berkaitan Final Year Project (FYP), terlintas kat fikiran aku nak cerita tentang benda asas yg juga penting selain HTML, iaitu database atau kadang2 orang sebut DB. Mula2 ingat nak cerita pasal JavaScript (JS) dan Cascading Style Sheet (CSS), tapi lepas fikir2 aku rasa priority lebih kepada DB. Bila sebut pasal DB, … Continue reading “Kepentingan database structure”

0 comments